byron bay

Det är svårt att sätta fingret på Byron Bay, surfingmekkat där alltid en våg bryter (ett resultat av att de olika stränderna ligger i olika väderstreck). Du kan promenera storgatan upp och ned på en kvart i den lilla småstaden med inte fler än 5000 invånare. Utmed gatan hittar du alltid en mängd gatumusikanter som sätter stämningen. Det hänger någon slags ”vi bryr oss inte känsla” i luften. Men kontrasterna är stora, i ena ändan av gatan hittar du Cheeky Monkeys som osar av fylla och köttmarknaden kan jämföras med Aiya Napa. I andra ändan hittar du stranden och det klassiska Beach Hotel som det kostar en förmögenhet att bo på. Men känslan är att ingen av de hårt pådrivande komerciella krafterna tillåtits styra småstaden som tillskillnad från Surfers Paradise, en och en halv timme norrut längs kusten, har kvar sin själ. Byron Bay lever fortfarande surfardrömmen.
.
En vecka i Byron Bay var grym, även om det började med feber och en högst osammarbetsvillig hals. Men efter ett par dagar i sjuksängen var jag tillbaka på benen. De första dagarna tillbringade vi ute på Arts Factory, tio minuters vandring från samhället. Antalet Hippies på Hostelet, märkte vi snart, överstegs enbart av antalet jointar och haschpipor. Även om jag hoppas att jag öppensinnad mot människor som vill leva sitt liv på ett annat sätt än jag, så var detta inget vidare. Att försöka föra en konversation vid frukosten i det gemensamma köket, med en fortfarande stenad kille, med skägg ned till naveln och en skitig truckerkeps på sned, som inte kommer ihåg de fyra senaste åren av sitt liv, blir inte så fruktansvärt intressant i längden.
.
.
Torr-genomgång på stranden under första lektionen. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
Vi flyttade istället in till YHA i centrala Byron, om det nu kan sägas finnas något centrum i byhålan, och bytte Hippies mot Skandinaver i allmänhet och svenskar i synnerhet. Att vara i Byron utan att surfa är som att vara i tomteland utan att dra tomtefar i skägget, så givetvis tog vi våra första surflektioner.  Med Blackdog Surfing har vi under veckan i Byron, paddlat oss blåa för att fånga vågorna och nog har vi lärt oss en hel del.
.
.
Den svarta hunden, George. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
.
Har åratal av träning innan jag kan mäta mej med George. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
Annars har vi fördrivet tiden med att bestiga australiensiska fastlandets östligaste punkt med cykel och till fots, för att se en helt otroligt oansenlig liten fyr. Utsikten var rätt fin dock. Hängt med nya vänner på livespelning med the Dub-Marines, vilka var överaskade bra (bandet alltså). I korthet har vi också diskuterat korgboll, pratat norska, diggat didgeridoo, druckit goon, hängt med Barry, stött på Frida med bättre hälft, druckit lite mer goon, blivit fascinerad av vågskådaren Scott, jagat fåglar, tolkat skånska och spridit falska rykten om påven (vi gillar inte påven).
.
.
Byron Bay, tagit från Cape Byron, australiens östligaste punkt. Foto: Tim Björkman
.
.
Foto: Tim Björkman
.
Nu är det Brisbane som gäller.
.

an insight from the australian countryside

Den australiensiska landsbyggden breder ut sig, längs landsvägen far en och annan långtradare förbi. Landsskapet omkring utgörs mest av åkrar , lite längre bort går några kor och betar. Vi sitter på byns enda bensinmack, vilken också inhyser ett vägkök. Osen från gammal frityr sätter sin prägel på stället. Några ortsbor sitter i ett hörn och diskuterar samma saker som de gör varje dag; vädret, det höjda bensinpriset och regeringens förehavanden. Det finns ingen oro dem emellan, de är likgiltliga över vardagens besvär och vad morgondagen har i sitt sköte. Men att klaga lättar ju trots allt hjärtat, mer behövs inte.

.
Luften utanför dallrar av värme trots att klockan börjar närma sig åtta på kvällen. Bredvid bensinmacken ligger byns slitna motell, antagligen endast bebott av ensamma chaufförer till de lastbilar som inte sällan kommer rullande. Lastbilschaufförer som lever livet bakom ratten och på sunkna motellrum, vars vardag det gått slentrian i för länge sedan. Men det gör dem inget, de tar en kärlekslös korv med bröd till och ser likgiltligt på medan livet passerar förbi i 80 knyck.
.
Tvärs över gatan klipper en man i bar överkropp, gräset. Hans stor vita mage vittnar om allt för många öl och på att det var allt för länge sedan han klippte gräset. Hans snart sönderfallna hus är inget tecken på fattigdom, utan på likgiltlighet.
.
På gräsmatten bredvid sitter två män och dricker kaffe. Den ena har långt grått ovårdat skägg och en lössittande tröja som räcker honom ned till knäna. Han dricker kaffet rakt ur kannan. En skylt som sitter uppsatt på tomten, så att den kanske eller kanske inte, syns ut mot vägen läser; ”Jesus is the lord of this country”. De båda männen för en lång, osammanhängande konversation om existens samtidigt som Elvis sydstatsamerikanska röst stömmar ut ur två högtalare i en annan del av trädgården. En granne promenerar förbi och blir snabbt inropad och välkommen att slå sig ned. Nykomlingen slår upp en ljummen kopp kaffe åt sig, men inget sägs männen emellna, inget behöver sägas. De vet redan att de är likgiltliga.
.
Stämningen i den lilla australiensiska byn är som hämtad från en trött amerikansk småstad i sydstaterna, som man sett i någon film. Människorna här är likgiltliga, men missförstå inte mina ord som förakt. För även om jag idag har svårt att förstå likgiltligheten, hoppas jag en dag också kunna finna den ro som människorna här verkar bära på.
.

 


the great outdoor

Har nu tagit oss till Byron Bay. Sitter på Art Factory Lodge nu och har bara hunnit känna på den lilla staden. Tänkte först skriva lite om våra sista dagar i Sydney.

.
I torsdags blev det trots allt en utflykt till Bondi Beach, vi var ju i synomsist tvugna att ta reda på vad all uppståndelse handlade om. Såhär i efterhand kan vi konstatera att lillebror Manly Beach var betydligt mysigare, men strand som strand (enligt mig i vart fall, jag tycker inte om sanden ändå, seriöst den är överallt!).
.

.
Gött strandhäng med gänget i Sydney. Trots indier, fåglar och sand. Foto: Jesper Johansson
.
På torsdagkvällen vart jag trött på storstan och ringde därför den lokala guiden för att boka en tripp till Blue Mountain. Att klockan var halv tio på kvällen, och att jag inte var kvar i Thailand där ingen har ett liv, utan jobbar hela tiden slog mig först när killen som svara satt och drack öl (ingen överaskning där). Men han var lika glad för det och lovade fixa med oss på morgondagens tur.
.
Efter att ha blivit upplockade, något outsövda, klockan 07.00 av en gladhågsen och skämtlysten australienare uppvuxen i Blue Mountain, bar resan av ut mot naturreservatet och det gamla aborigintillhållet, tillsammans med ett gäng andra minst lika sömntörstande backpackers. Förtsta stopp var några ängar i utkanten av reservatet där en flock kängrur brukade hålla till. Någon flock såg vi inte, men väl ett kängrupar med unge som ställde upp på foto.
.
.
Up for some boxing? Foto: Tim Björkman
.
Nu fick vi reda på att det inte alls var något par, utan att farsan till ungen var ”mobens” (en flock med kängrur) alfahane och killen som hjälpte till bara var tilldelad posten, då han var mindre dominant. Trots hans något oromantiska uppgift verkade han minst lika glad i hågen som vår australiensiska guide.
.
Korta fakta: När en kängru-unge föds är den bara ett två centimeter långt foster. Mamman slickar ett spår som fostret följer upp till pungen där den sedan utvecklas i cirka 3,5 månader. Redan innan mamman sparkat ut ungen är hon antagligen gravid igen, hon kan dock skjuta upp en pågående graviditet i upp till två år. Hanarna boxar bokstavligen sin väg upp till toppen av moben. Ofta följs en gravid hona åt av en av de mindre dominerande hanarna i gruppen, alltså inte av den egentliga fadern.
.
.
Kokkaburra fågeln. Foto: Tim Björkman
.
.
Kakadua på pinne. Foto: Tim Björkman
.
Vi packade in oss i bilen igen och efter att ha fått ett antal historier och några ”australiensiska låtar man måste ha hört” spelade för oss, nådde vi djupare in i australiens ”Grand Canyon”, Blue Mountain. Bergskedjan, som består av sandsten med inslag av kalksten och ganska stora fyndigheter kol, är 400 miljoner år gammal och har fått sitt namn efter det blåa dis som gummiträden (Eucalyptus leuxoxylum) avger när det är varmt.
.
Något blått dis såg vi inte till på vår första tur i regnskogen, vi såg inte så mycket annat heller, dimman hade nämligen dragit in och skymde all sikt längre än tio meter framåt. Vår käre guide ägnade sig istället åt att peka ut djur, växter och berätta historier. Ett underhållande koncept, vi fick 1000 år gamla Terpentinträd utpekade för oss och vi fick också komma i närkontakt med en av australiens giftigaste spindlar, Trattminörsspindeln.
.
.
Foto: Tim Björkman
.
Efter lunch lättade dimman något och vår nästa promenad ned genom buskvegitationen resulterade i några svindlande vyer då vi slingrade oss ned längs bergväggar där vattenfall störtade ned i avgrunderna. En, dimman till trots, ganska lyckad dag i naturen.
.
.
Foto: Tim Björkman
.

up for mischief down under

Sydney! Om Canberra är hjärnan och Melbourne är lungorna, är Sydney Australiens hjärta, eller åtminstone puls. Det spelar ingen roll om det är söndag förmiddag eller fredag kväll, det finns alltid krogar, barer och klubbar öppna.

.
Efter  att ett ruskigt oväder hemsökt Sydney när vi hade planerat att landa fick vi spendera ungefär 90 minuter hängande på 10 000 meters höjd ovanför staden. Efter att fått sällskap med ett antal andra flygplan som också cirkulerade ovanför Sydney tyckte nog flygledningen att det började bli lite väl crowded där uppe (eller om bränslet började sina), så de tog ned oss genom ovädret för landning. Efter lite guppande när vi flög igenom själva ovädret blev det bättre på lägre höjd och det var snarare så att man undrade varför de egentligen tyckte att vi skulle cirkulera där uppe från början.
.
Sydney är i vart fall en underbar stad och jag har kommit på mig själv med att redan ta för givet de fördelarna som det är att vara i ett västerländskt och engelskspråkigt land. Vad har vi då spenderat vår tid med här, förutom att gå vilse i ”dimman” ett par kvällar, som ärligt talat måste varit värre än dimman i Lübeck och ”the London fogg” tillsammans, så har vi så klart sett Operahuset. Vi har spenderat en dag på Manlybeach (jodå det var sol och Bondibeach är förövrigt för töntar), träffat nya vänner (vilka vi funderar att haka på ut till Whitsundays) och diskuterat gamla saker, sett och blivit konfunderade över ”the Black Swan” på bio (Nathalie Portman borde få in Oscar för rollen), träffat ett gäng brittiskor från Manchester som inte visste vilka Strokes eller Joy Division var (skämmes ta mej fan!) och tillsist har vi hunnit med ett besök på Sydneys botaniska trädgård och sett ganska många djurarter som vi aldrig tidigare haft nöjet att träffa (bla kiwifågeln, kakaduor och flygande rävar).
.
That’s it so far. Ett par dagar till så kan vi Sydney och gör som otaligt antal backpackers före oss och tar sikte mot surfingsmeckat Byron Bay.
.
.
Gäsper är glad över att vara i Sydney? Foto: Tim Björkman
.

.
Ny stad, ny skyline! Australiens äldsta stad, Sydney. Foto: Tim Björkman
.

.
Ja, vi var där båda två, tog bilden och that's it! Foto: Jesper Johansson
.

.
Foto: Tim Björkman
.

.
Flying Foxes tar igen sig under dagtid i Sydneys botaniska trädgård. Kan äntligen förstå uttrycket "räv bakom örat" efter detta, har tidigare alltid undrat hur fan han kom dit... bakom örat alltså. Foto: Tim Björkman
.

.
Random attackfågel, även känd som "stor kråka". Foto: Tim Björkman
.

.
Vet inte vad den här lilla figuren heter, men han skulle kunna vara med i Kalle Anka på Julafton. Foto: Tim Björkman
.

 


singapore - lion city

Vår lilla resa har fört oss till handelsmetropolen med en av världens största hamnar, världsstaden Singapore (som också är namnet på ö-nationen). För den är verkligen det, en världsstad. Här finns människor från världens alla hörn och av landets 5 miljoner invånare är nästan hälften utlänningar. Detta märks genomgående i staden, här hittar du allt från inrökta kinesiska källarrestauranger, svettiga indiska food-schack till brittiska gourmérestauranger, här kan du hitta China Town och Little India, Universal Studios, Casinon, Shoppingcentrum i massor, världsberömda Raffles Hotell, Singapore Formel-1, Singapore Flyer (något större än ekorrhjulet de skruvade upp i GBG), den fullkomligt sanslösa låtsas-ön Sentosa Island och mycket mycket mer. Officiella språk är engelska (vilket i stort sett alla talar flytande som första eller andra språk), mandarin och malay.
.
.
En av Singapores skylines nyaste tillskott, Marina Bay Sands. Foto: Tim Björkman
.

.
Inte för att den gamla skylinen var speciellt blygsam. Foto: Jesper Johansson.
.
Vi har tillbringat tre nätter här och är fascinerade över stadens renlighet och laglydighet. Vilket kanske inte är så konstigt, staden är nämligen också känd för sina stenhårda lagar och böter lika höga som skyskraporna. Spotta på gatan gör dig några tusenlappar fattigare, liksom att röka på offentlig plats, fimpa, tugga tuggummi (du kan inte få tag på tuggummi), gå över gatan där det inte är övergångsställe eller hålla i hand. Langning och Trafficking bestraffas inte sällan med döden. Överallt i staden finns övervaknings- och fartkameror, här kan vi tala om att Big Brother ser dig och staden är en av de polistätaste i världen.
.
Inte bara ovan jord är allt prydligt, på grund av att staden är så tätbefolkad har ett enormt gångtunnelsystem byggts för att länka ihop staden under trafikmyllret (frågan är varför man inte grävt ned trafiken istället?). Dessa underjords-länkar är mycket mer än bara gångtunnlar. Här nere har ännu fler shoppingcentrum växt fram och överallt hittar du restauranger och caféer. Under jord breder här och var även stora torg ut sig, där det unga Singapore hänger, åker bräda eller breakar. Staden binds slutligen ihop av ett enormt effektivt tunnelbane-system, MRT (Mass Rapid Transport), japan-style.
.
.
På tunnelbanan under lågtrafik. Foto: Tim Björkman
.
Vad har vi då gjort i Singapore!? Förutom att se och lärt känna staden och stadslivet har vi gjort ett besök på Sentosa Island och Universal Studios, där vi blev barn på nytt under några häftiga berg-å-dalbaneturer. Vi har gjort en visit på Raffles Hotell, där vi drack den världsberömda Singapore Slingen, åt jordnötter och kastade skalen på golvet (som seden sig bör). Vi har också blivit rånade (vänta, läs vidare) då allt i staden är svindyrt! Vi försökte "göra stan" en kväll och undrade lite besviket vad allt folk i våran ålder var någonstans. Förklaringen, en 33 cl öl, 80 sek! Men allt är egentligen dyrt, restaurangbesöken slutar sällan på under 20 S$ vilket är ungefär 100 sek. Singapore är helt enkelt ett finanscentrum, ett slipps och portföljmecka, ingen backpackerstad även om den är väldigt väldigt trevlig.
.
.
Singapore Sling, den världsberömda drinken som uppfanns här på Raffles kring 1915. Foto: Tim Björkman
.
Till sist blev det en utflykt till en av Singapores många nationalparker, Bukit Timah, vilken är Singapores äldsta bevarade regnskog. Solen sken påvägen upp och vi stötte på lite apor men i takt med att kullen bestegs hopade molnen sig och före vi visste ordet av det var vi strandsatta under ett regnskydd med ett häftigt åskoväder ovanför våra huvuden. Efter ett par närkontakter med blixten satt vi genomblöta på bussen tillbaka men med en fin REGNskogspromenad avklarad.
.
.
Long-tailed Macaques. Foto: Tim Björkman
.

.
Det finns fler trädslag i Bukit Timah än i hela Nordamerika. Foto: Tim Björkman
.

petronas twin tower

Skrytbygge, landmärke, framtidsvision eller påkostad avledningsmanöver? Ja, Kuala Lumpur är väl lika synonymt med Petronas Twin Tower som pannkakor med sylt, Sverige med Abba eller påven med korgossar. Men frågan är om det statliga oljebolaget Petronas inte kunde hittat vettigare ändamål att lägga pengarna på, tillexempel det underutvecklade Östmalaysia.
.
.
Tornen är 452 meter höga och var världens högsta byggnad från det att de invigdes 1998 till 2004. Foto: Tim Björkman
.
Vår torn-dag började med att vi försov oss, missade frukosten och fick ta taxi för hela 20 sek till KLCC och Petronas Twin Tower. Efter rekommendationer från Lonely Planet så skulle the skybridge vara värt ett besök. Efter cirka 107 minuter och 38 sekunders köande fick vi två åtråvärda biljetter till touren. Men nej, det var inte värt det och Lonely planets Malaysia, Singapore & Brunei guides förtroende sjönk som Jesper med ett femkilos viktbält i sötvatten. Guiden för Thailand var ju värd vartenda baht, men antar att olika författare har olika "bra" fingertoppskänsla för vad VI vill ha!
.
Om vi antar att bron var värd en si sådär 15 minuters köande, så var ändå inte köandet bortkastad tid. För Japps öga för finhumor gjorde de kvarvarande 92 minuterna och 38 sekunderna värda sin vikt i guld.
.
.
"Feel it!" (2) Tro det om ni vill men denna bilden är inte ett montage. Foto: Jesper Johansson
.

.
Foto: Tim Björkman
.

kuala lumpur - the muddy confluence

Min och Japps resa har fört oss vidare till huvudstaden i Malaysia, Kuala Lumpur. Staden grundades 1850 av kinesiska tenngruvarbetare, något som är påtagligt än idag, då stora delar av stadens befolkning är kineser. Speciellt påtagligt blir detta då de just nu firar det kinesiska nyåret, kaninens år 2011. Men inte bara kineserna finns repressenterade i KL, självfallet finns här malayer men också många indier, pakistanier, irakier, burmeser, indoneser och i princip alla andra asiatiska länder finns välrepressenterade. Västerlänningarna är däremot förvånansvärt få. Många av folken har sina egna "stadsdelar", speciellt utmärkande är Little India och China Town.
.
.
Sri Mahamariamman Temple, beläget i China Town, är det äldsta hindu templet i KL. Foto: Tim Björkman
.
Kuala Lumpur är en kulinarisk upplevelse. Under våra dagar i staden har vi, förutom malaysisk mat, ätit japansk, kinesisk, indisk, nya zealänsk och amerikansk. Och tro mig, varken det japanska eller kinesiska köket är som hemma. Idag åt jag min första riktiga rostade anka, en upplevelse i sig. Hoppas hinna testa irakisk och pakistansk mat innan vi far vidare.
.
.
Inga kinesiska barn i detta fotot gick hungriga i mer än fem minuter efter fotot togs. Foto: Tim Björkman
.
I kontrast till de enkla kinesiska och indiska kvarteren har KL också en ansenlig mängd skyskrapor, vilka inte alltid är så smakfullt resta. Imorgon blir det en utflykt till Petronas Twin Tower och KL Tower. Men vi har faktiskt redan tagit en smygtitt.
.
.
Foto: Tim Björkman
.

this is flashpacking

Poolvyn från mitt och Japps hotell i Kuala Lumpur. Budjetten sprack lite, men vi skyller på att vi nästan blev rånade av 20-talet uteliggare nere vid Puduraya Busstation, vilken i ett tidigt stadie omnämndes som Pad Thai, innan vi riktigt fått kläm på vad den egentligen hette och senare försvann spårlöst... jag lovar den finns inte kvar eller åtminstone inte där den borde ligga. I vart fall blev det till att hosta upp förfärliga 200 sek per natt och person på Radius Internationell Hotell, men med tanke på att vi faktiskt inte blev rånade kanske man kan räkna det som ett plus...
.
.
Fruktad douche, men lever man flashpacking så får man bete sig därefter. Foto: Jesper Johansson
.

spider monkey climbing

Thailandsvistelsen börjar gå mot vägsände och vi ser fram emot att besöka tre världsstäder på en vecka. På söndag flyger vi till Kuala Lumpur, därifrån tar vi oss till Singapore för att sedan flyga till Sydney. Thailand har visat att det fortfarande har äkthet att bjuda på, även om den blivit ganska hårt naggad i kanten. Åtminstone här nere i söder. Tao var den största överaskningen. Dykningen, hänget och vännerna på Ban's kommer finnas kvar långt efter denna resan är över.
.
Idag sa vi 'hejdå' till våra nya fantastiska "småsystrar", Anna och Sofia. Efter de senaste 10 dagarna med så bra resesällskap och divingbuddies kommer det kännas konstigt utan dem.
.
.
Lycka till i Bangkok så ses vi på WoW! Foto: Tim Björkman
.

.
Pokerkväll i Vårbygård. Kommer bli svårt att hitta rimliga ersättare till Chicago-spelen, men vad ska vi göra annars tycker ni!... Foto: Jesper Johansson
.
På Phi Phi och trött på partysvenskar och jobbiga överklass schtekare från Stockholm!? Ta en dag med klättring på ön! Den går kanske  inte upp emot klättringsmeckat Railay, knappt tre timmar bort, men det duger gott åt nybörjare. De mjuka kalkstensklipporna bjuder på många grepp och flera möjliga vägar att nå toppen! Får tillstå att Japps var apkung idag, då han nästan sprang upp för alla väggar han blev visad.
.

.
Sitter i vad man kan kalla en prekär situation. Foto: Jesper Johansson

one way ticket to doom

Phi Phi Island, myten, legenden. Sen Leo i the Beach, rökte sin första joint här har backpackers vallfärdat för att finna paradiset. Tyvärr är sjunger paradiset på sina sista rader. Endast två timmar bort från stinkande Phuket [phuck:it], gör att skrikande charterturister, galna japaner och partysvenskar numer invaderar ön. Trots detta finns öns själ där om man tar sig tid att gräva lite.
.
Idag gjorde vi två fantastiska dyk kring Koh Phi Phi Lay, med både Blacktip Reef Schark och Hawksbillie Turtle som meddykare. På eftermiddagen blev det en tur till öns viewpoint och ett sådant där "moment to live for", med underbar musik och trevliga vänner som sällskap.
.
.
Digg it! Hawksbillie Turtle, ett otroligt rogivande djur. Denna bjässen mätte ungefär 110 cm huvud till svans. Och ja, de var faktiskt precis så nära som det ser ut på bilden. Foto: Carl Hammarlund
.


.
Feel it! Foto: Tim Björkman
.

.
Swing it! Foto: Jesper Johansson
.



joint ticket är inte alls så kul som det låter

Alla som varit i Thailand och velat förflytta sig från punkt A till punkt B, då avståndet mellan punkt A och punkt B är längre än från hotellet till poolen till stranden till restaurangen, har antagligen råkat ut för såkallade joint tickets. Biljetter som är till för backpackers och "äventyrligare" charterturister vilka kombinerar olika företag och färdsätt. Dessa biljetter tar en förvisso från punkt A till punkt B, men inte utan att först gjort fullt nödvändiga (åtminstone enligt thailändarna) stopp på punkt C, D, E, F och G.
.
Med vårt nyvunna resesällskap, Anna och Sofia, skulle vi ta oss de ungefärliga 25 milen mellan Tao och PP. Förvisso krävs det två båtar för att ta sig från den Tao till fastlandet och sedan från fastlandet PP, men en total restid på 20 timmar är inte helt okej. Hade de givit oss fyra cyklar och fyra kajaker hade vi antagligen varit framme i princip lika fort.
.
.
Nattbåten mellan Tao och Surathani var en ganska vågig historia, men med sjösjukepiller och poden i öronen gick det faktiskt sova ganska bra. Funderar på om Fia egentligen gav oss Valium. Foto: Tim Björkman

the last paradise in south

Tao sägs vara en av de senast ettablerade resemålen för backpackers och det märks på många sätt. Den ligger ungefär två timmars båtfärd från den betydligt stökigare storebrodern, Phangan. Ön har sitt hjärta i dykningen och utfärdar flest dykcertifikat i världen. Efter goda rekommendationer bokade såklart Japps och jag in oss på Open Water kursen på Ban's. På Tao gjordes många nya upptäckter och vi hittade både nya och gamla vänner. Efter OW var det inget att tveka på, vi ville ha mer. Så i våra väskor ligger nu, efter fantastiska djupdyk och nattdyk under en vecka ett varsitt av PADI:s Advance OW certifikat.
.
.
Nedstigning under ett av träningsdyken på advance open water vid white rock. Lägg märke till den extremt häftiga killen till vänster som till skillnad från Sofia och Anna, inte håller i nedstigningslinan. Foto: Jesper Johansson
.

.
Undervattenslivet på dykplatserna kring Koh Tao är rikligt och färgsprakande. Här två Banner fish's med väldigt god fotogenic. Foto: Jesper Johansson

RSS 2.0