singapore - lion city

Vår lilla resa har fört oss till handelsmetropolen med en av världens största hamnar, världsstaden Singapore (som också är namnet på ö-nationen). För den är verkligen det, en världsstad. Här finns människor från världens alla hörn och av landets 5 miljoner invånare är nästan hälften utlänningar. Detta märks genomgående i staden, här hittar du allt från inrökta kinesiska källarrestauranger, svettiga indiska food-schack till brittiska gourmérestauranger, här kan du hitta China Town och Little India, Universal Studios, Casinon, Shoppingcentrum i massor, världsberömda Raffles Hotell, Singapore Formel-1, Singapore Flyer (något större än ekorrhjulet de skruvade upp i GBG), den fullkomligt sanslösa låtsas-ön Sentosa Island och mycket mycket mer. Officiella språk är engelska (vilket i stort sett alla talar flytande som första eller andra språk), mandarin och malay.
.
.
En av Singapores skylines nyaste tillskott, Marina Bay Sands. Foto: Tim Björkman
.

.
Inte för att den gamla skylinen var speciellt blygsam. Foto: Jesper Johansson.
.
Vi har tillbringat tre nätter här och är fascinerade över stadens renlighet och laglydighet. Vilket kanske inte är så konstigt, staden är nämligen också känd för sina stenhårda lagar och böter lika höga som skyskraporna. Spotta på gatan gör dig några tusenlappar fattigare, liksom att röka på offentlig plats, fimpa, tugga tuggummi (du kan inte få tag på tuggummi), gå över gatan där det inte är övergångsställe eller hålla i hand. Langning och Trafficking bestraffas inte sällan med döden. Överallt i staden finns övervaknings- och fartkameror, här kan vi tala om att Big Brother ser dig och staden är en av de polistätaste i världen.
.
Inte bara ovan jord är allt prydligt, på grund av att staden är så tätbefolkad har ett enormt gångtunnelsystem byggts för att länka ihop staden under trafikmyllret (frågan är varför man inte grävt ned trafiken istället?). Dessa underjords-länkar är mycket mer än bara gångtunnlar. Här nere har ännu fler shoppingcentrum växt fram och överallt hittar du restauranger och caféer. Under jord breder här och var även stora torg ut sig, där det unga Singapore hänger, åker bräda eller breakar. Staden binds slutligen ihop av ett enormt effektivt tunnelbane-system, MRT (Mass Rapid Transport), japan-style.
.
.
På tunnelbanan under lågtrafik. Foto: Tim Björkman
.
Vad har vi då gjort i Singapore!? Förutom att se och lärt känna staden och stadslivet har vi gjort ett besök på Sentosa Island och Universal Studios, där vi blev barn på nytt under några häftiga berg-å-dalbaneturer. Vi har gjort en visit på Raffles Hotell, där vi drack den världsberömda Singapore Slingen, åt jordnötter och kastade skalen på golvet (som seden sig bör). Vi har också blivit rånade (vänta, läs vidare) då allt i staden är svindyrt! Vi försökte "göra stan" en kväll och undrade lite besviket vad allt folk i våran ålder var någonstans. Förklaringen, en 33 cl öl, 80 sek! Men allt är egentligen dyrt, restaurangbesöken slutar sällan på under 20 S$ vilket är ungefär 100 sek. Singapore är helt enkelt ett finanscentrum, ett slipps och portföljmecka, ingen backpackerstad även om den är väldigt väldigt trevlig.
.
.
Singapore Sling, den världsberömda drinken som uppfanns här på Raffles kring 1915. Foto: Tim Björkman
.
Till sist blev det en utflykt till en av Singapores många nationalparker, Bukit Timah, vilken är Singapores äldsta bevarade regnskog. Solen sken påvägen upp och vi stötte på lite apor men i takt med att kullen bestegs hopade molnen sig och före vi visste ordet av det var vi strandsatta under ett regnskydd med ett häftigt åskoväder ovanför våra huvuden. Efter ett par närkontakter med blixten satt vi genomblöta på bussen tillbaka men med en fin REGNskogspromenad avklarad.
.
.
Long-tailed Macaques. Foto: Tim Björkman
.

.
Det finns fler trädslag i Bukit Timah än i hela Nordamerika. Foto: Tim Björkman
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0