byron bay

Det är svårt att sätta fingret på Byron Bay, surfingmekkat där alltid en våg bryter (ett resultat av att de olika stränderna ligger i olika väderstreck). Du kan promenera storgatan upp och ned på en kvart i den lilla småstaden med inte fler än 5000 invånare. Utmed gatan hittar du alltid en mängd gatumusikanter som sätter stämningen. Det hänger någon slags ”vi bryr oss inte känsla” i luften. Men kontrasterna är stora, i ena ändan av gatan hittar du Cheeky Monkeys som osar av fylla och köttmarknaden kan jämföras med Aiya Napa. I andra ändan hittar du stranden och det klassiska Beach Hotel som det kostar en förmögenhet att bo på. Men känslan är att ingen av de hårt pådrivande komerciella krafterna tillåtits styra småstaden som tillskillnad från Surfers Paradise, en och en halv timme norrut längs kusten, har kvar sin själ. Byron Bay lever fortfarande surfardrömmen.
.
En vecka i Byron Bay var grym, även om det började med feber och en högst osammarbetsvillig hals. Men efter ett par dagar i sjuksängen var jag tillbaka på benen. De första dagarna tillbringade vi ute på Arts Factory, tio minuters vandring från samhället. Antalet Hippies på Hostelet, märkte vi snart, överstegs enbart av antalet jointar och haschpipor. Även om jag hoppas att jag öppensinnad mot människor som vill leva sitt liv på ett annat sätt än jag, så var detta inget vidare. Att försöka föra en konversation vid frukosten i det gemensamma köket, med en fortfarande stenad kille, med skägg ned till naveln och en skitig truckerkeps på sned, som inte kommer ihåg de fyra senaste åren av sitt liv, blir inte så fruktansvärt intressant i längden.
.
.
Torr-genomgång på stranden under första lektionen. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
Vi flyttade istället in till YHA i centrala Byron, om det nu kan sägas finnas något centrum i byhålan, och bytte Hippies mot Skandinaver i allmänhet och svenskar i synnerhet. Att vara i Byron utan att surfa är som att vara i tomteland utan att dra tomtefar i skägget, så givetvis tog vi våra första surflektioner.  Med Blackdog Surfing har vi under veckan i Byron, paddlat oss blåa för att fånga vågorna och nog har vi lärt oss en hel del.
.
.
Den svarta hunden, George. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
.
Har åratal av träning innan jag kan mäta mej med George. Foto: Scott (BlackDOG Surfing)
.
Annars har vi fördrivet tiden med att bestiga australiensiska fastlandets östligaste punkt med cykel och till fots, för att se en helt otroligt oansenlig liten fyr. Utsikten var rätt fin dock. Hängt med nya vänner på livespelning med the Dub-Marines, vilka var överaskade bra (bandet alltså). I korthet har vi också diskuterat korgboll, pratat norska, diggat didgeridoo, druckit goon, hängt med Barry, stött på Frida med bättre hälft, druckit lite mer goon, blivit fascinerad av vågskådaren Scott, jagat fåglar, tolkat skånska och spridit falska rykten om påven (vi gillar inte påven).
.
.
Byron Bay, tagit från Cape Byron, australiens östligaste punkt. Foto: Tim Björkman
.
.
Foto: Tim Björkman
.
Nu är det Brisbane som gäller.
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0