otago peninsula

.

Utanför Dunedin ligger en halvö som utgör uppehälle för, förutom får, många vilda djurarter. Här kan man med lite tur se både den vanligare blåa pingvinen (little penguin eller fairy penguin) och den ovanligare hoiho pingvinen (även kallad yellow-eyed penguin). Här finns också en ganska stor koloni sjölejon av arten Hooker's sealion, världens ovanligaste sjölejon, tillsammans med albatrosser (shy, royal och buller's) med vingspann på upp till 3,5 meter.

.

Solen lyste och Sonny rullade grusväg upp och grusväg ned på pingvinjakt. Första stopp blev Sandfly beach. På avstånd verkade stranden till synes tom, fram till att vi nästan trampade på en liten blå pingvin, som satt hopkrupen på stranden helt ensam. Varför han hamnat på vilovägar från resten av flocken är än sålänge oklart.

.

.

25 cm låg och inte speciellt stor i den vida världen. Foto: Tim Björkman

.

Efter det trodde vi bestämt att stranden var tom, tills några stenar längre bort började röra på sig. En grupp på 8-9 hooker's sealion hade tagit sig en tupplur för att återhämta sig från dykarsjuka. Tyvärr var de inte särskilt samarbetsvilliga vad gäller foton, så i sin frustration började Jesper undersöka ett dött sjölejon lite närmare. Nu var det så att det döda sjölejonet bara vilade ögonen, så Jesper hoppade tre meter upp i luften, innan han landade och kunde sätta betryggande meter mellan sig och 400-kilos bjässen.

.

.

"... och han är glad att se dig!" Foto: Tim Björkman

.

Vi kände oss rätt nöjda med våra upptäckter och tänkte vända tillbaka mot bilen när vi stötte ihop med två aussies som stod och pekade upp emot sanddynorna. Efter att ha undersökt vad uppståndelsen handlade om, upptäckte vi två hoiho pingviner som sökt skydd från vinden.

.

.

40 cm hög, ser stackaren åtminstone över sandstormen vid marken. Foto: Tim Björkman

.

Efter ytterligare några mil på grusväg fick vi också syn på albatrosser, antagligen av arten shy (vilken är lite mindre och betydligt vanligare än de andra två). Tyvärr fick jag ingen bild på denna kråka utan ni får nöja er med lite random duche-bilder, vyerna är ju bra i vart fall ;)

.
.
Pingvin-spoting. Foto: Tim Björkman
.

.
Nudel-paus. Foto: Jesper Johansson (red. Tim Björkman)
.

.
Får. Foto: Tim Björkman
.

.
Med planeten i hand. Foto: Jesper Johansson (red. Tim Björkman)
.

.
Giant leap. Foto: Tim Björkman
.

.
Längtande tomte? Foto: Jesper Johansson (red. Tim Björkman)
.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Redigering? Snarare: inklippning! Eller du har kanske alltid ett sånt vackert glow kring dig i nz? ;)

2011-03-30 @ 17:21:02
Postat av: Tim

haha jag lovar och svär på min bndit-heder att jag inte är inklippt! vet inte hur det blev så men jesper säger att han har en aura-kamera... så

2011-03-31 @ 10:13:37
Postat av: Sandra

Vita färger i auran tyder på ett andligt sinne. Grattis!

2011-04-01 @ 13:45:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0