great barrier reef

.

Man ser sjukt snygg ut på 18 meters djup. Foto: Mattias Lindahl

.

Efter några varma dagar i tropiska Cairns, med först Jakob&Lina och sedan Frida, Nicklas, Sofie och A-C som sällskap, begav vi oss ut på det sista stora äventyret i Aussie-land;  ProDives tre dagar och två nätters live-aboard dyktripp med elva planerad dyk i Stora barriärrevet.

.

Efter att både öron- och väderproblem löst sig (kitade till tänderna med nässpray och hörselgångsvidgande receptbelagda tabletter) begav vi oss ut på Scubapro II, vårt hem under trippen. Vi fann snart att både besättningen och våra medresenärer var en trevlig skara, speciellt våra dive buddies Mattias, Sonya, Lisa-Marie och inte minst Bill, ni är störtsköna!

.

Reven och dyksajterna var överlag helt enkelt fantastiska och vi bekantade oss med bland annat;

.

Blacktip reef sharks (en lite mindre haj som vanligtvis inte blir större än 1,80 m)

Whitetip reef sharks (har vita istället för svarta fläckar på yttre fenan och ja, de kommer definitivt så nära så att du kan se fläckarna)

Gray ref sharks (både större och såg i allmänhet hungrigare ut än sina mindre kusiner, vi var lite mindre kaxiga när vi hade dem cirkulerande kring oss under nedstigningen på andra nattdyket)

Green Turtles (de flesta 50-70 cm stora, undantaget en sovande bjässe under andra nattdyket som utan att överdriva mätte 1,40 - 1,60m)

Anemone fishes (aka Clown fishes eller Nemos, lätt en av de aggresivaste fiskarna vi träffat på, tur då att de sällan blir större än 5 - 6 cm)

Lionfishes (en fiskfamilj med extremt roligt utseende och spröt åt alla håll och kanter)

Red Basses (fiskar som är aktiva på natten och använder dykarlamporna till att jaga paralyserade fiskar, vilka blivit bländade av ljuset)

Giant Morays (jätten bland ålsläktet, denna mätte 1,70 - 1,90m)

.

Trigger fishes, barracudor (0,80 - 1,20m), pufferfishes, boxfishes, parrot fishes, unicorn fishes och mycket mycket mer gjorde också oss sällskap.

.

.

En förbisimmande Green turtle, modell mindre, här påväg mot ytan för att hämta andan. Foto: Mattias Lindahl

.

Alla dyk var något utöver det vanliga, men speciellt kommer jag ta med mig det första nattdyket, när Jesper och jag var först i och såg från båten hur hajarna cirkulerade under oss. Även om 99,9% av alla hajar är ofarliga, så finns det en instinkt som får en att hoppa i med viss motvilja.

.

Ett stort plus till ProDive som bjöd (eller ja, bjöd och bjöd det kostade 545 $) på en fantastisk tripp. Speciellt tack till kocken Kris som bjöd på mycket god mat och många ännu godare skratt).

.
.
Mattias blev lite lätt skakig när det gällde hajar, men försök själv hålla kameran still när du har ett par sånna här cirkulerande ;) Foto: Mattias Lindahl
.
Tackar Mattias för fotona, lycka till med framtida dyk så syns vi (inte) i Limhamns vatten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0